Infecties bedreigen gezondheid

Ziekenhuisinfecties zijn de meest voorkomende complicatie bij gehospitaliseerde patiënten. Ze verhogen de sterfte onder de patiënten en verlengen het verblijf in het ziekenhuis. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) raamt dat ten gevolge van ziekenhuisinfecties in België elk jaar ruim 2600 patiënten voortijdig sterven tijdens het ziekenhuisverblijf. Daarnaast verlengt een ziekenhuisinfectie het ziekenhuisverblijf met gemiddeld een week. Dit langere verblijf kost de gemeenschap jaarlijks bijna 400 miljoen euro. Ongeveer 30 % van de ziekenhuisinfecties zou kunnen vermeden worden door gepaste maatregelen zoals handhygiëne.

Overdracht van ziekteverwekkers

Een goede handhygiëne is de belangrijkste maatregel om kruisbesmetting te voorkomen. De overdracht van ziekteverwekkers vindt zowel direct als indirect plaats. De overdracht kan direct via mensen en indirect via materialen en via de werkomgeving gebeuren. Ziekteverwekkers verspreiden zich op verschillende manieren. Via lucht zoals bij hoesten. Via medische hulpmiddelen zoals otoscopen, reflexhamers of stethoscopen. Maar ook via contactpunten zoals deurklinken en wc brillen. Ook afval (gebruikte naalden of verbanden) is een belangrijke bron voor overdracht van ziekteverwekkers. De essentie van infectiepreventie is het voorkomen van een overdracht van ziekteverwekkers en het minimaliseren van de kans op kruisbesmetting.

Infectiepreventie en uw praktijk

Ook in de huisartsenpraktijk komen er steeds meer resistente micro-organismen voor. Bedenkt u zich eens hoe vaak u zelf te maken heeft met griep, MRSA, Noro, waterpokken, mazelen of een ‘koortslip’. Op al deze momenten is het van essentieel belang dat u ervoor zorgt dat een protocol meer is dan een theoretisch voorschrift. Door het protocol in de praktijk te brengen en echt tot een gewoonte te maken, maakt u het verschil. U en uw collega’s vormen een belangrijke factor in het voorkomen van de verspreiding van ziekteverwekkers.