Handhygiëne in de zorg

Voldoende aandacht voor infectiepreventie is van groot belang voor uw veiligheid, die van uw collega’s en uw patiënten. Toch blijkt uit menig onderzoek dat zorgverstrekkers de voorschriften voor handhygiëne vaak niet toepassen. Uit onderzoek in opdracht van het vakblad Nursing blijkt bijvoorbeeld dat meer dan 40 procent van de verpleegkundigen niet altijd de voorschriften voor handhygiëne toepast. Bijna 60 procent van de verpleegkundigen gebruikt water en zeep in plaats van de effectievere desinfectanten. Met alle gevolgen van dien. Onderzoek van het Erasmus MC wijst opvallend genoeg zelfs uit dat daarbij geen verschil is tussen verpleegkundigen en artsen. Slechte handhygiëne en (verkeerd) ‘gewoonte gedrag’ zijn de grote veroorzakers van infecties in de zorg.

Goede handhygiëne is….

Het belang van een goede handhygiëne is duidelijk. Maar hoe zorgt u ervoor dat u een goede handhygiëne toepast? En welke maatregelen treft u op welk moment? Handhygiëne bestaat uit 3 onderdelen; het wassen van de handen, het desinfecteren van de handen en het beschermen van de handen door middel van onderzoekhandschoenen. Maar ook het verzorgen van de handen is van groot belang voor een goede handhygiëne. Een gezonde soepele huid is namelijk de eerste natuurlijke barrière die u beschermt tegen infecties en de overdracht daarvan.

Verschil tussen handen wassen en desinfecteren

Het desinfecteren van uw handen doodt tot maar liefst 99% van de aanwezige micro-organismen. Door te desinfecteren reduceert u zowel transiënte als residente flora die op de handen aanwezig zijn. Alleen door te desinfecteren minimaliseert u echt de kans op overdracht. Wanneer u uw handen wast, verwijdert u het aanwezige vuil en tot 80% van de aanwezige micro-organismen (transiënte flora) op uw handen.

Extra tips voor handhygiëne

  • Het dragen van hand- en polssieraden belemmert een goede handhygiëne. Hand- en polssieraden bemoeilijken de reiniging van uw handen en polsen. Bovendien vormen ze een plaats waar vuil en micro-organismen zich kunnen ophopen.
  • Pas handhygiëne buiten de hierboven beschreven momenten altijd toe in standaardsituaties. Zoals voor aanvang van uw werkzaamheden, na het bezoeken van het toilet, nadat u gehoest of geniesd hebt en voor het bereiden van eten.
  • Zorg ervoor dat u en uw collega’s goed voorbereid zijn op bijzondere situaties. Zoals wanneer er een patiënt met een wonde op uw spreekuur komt. Wanneer desinfecteert u dan uw handen? Of wanneer uw patiënt kenmerken vertoont van een infectie. Wat doet u dan?